Rabu, 8 Jun 2016

Resepi - Singgang Ikan Merah

Jika tidak mahu menggunakan ikan merah, gantikan ia dengan ikan kembung.

singgang ikan merah

BAHAN-BAHAN:
1 keping ikan merah
2 ulas bawang putih | hiris halus
2 ulas bawang merah | hiris halus
1 batang serai | titik
½ inci halia | hiris
½ inci lengkuas | hiris halus
 2 keping asam gelugur
½ sudu teh serbuk kunyit
2 cawan air
Gula dan garam secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Basuh ikan merah sebersihnya. Ketepikan.
2. Didihkan dua cawan air di dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris.
3. Masukkan juga serai yang telah dititik, halia dan lengkuas yang telah dihiris. Masukkan pula ikan dan asam gelugur. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Biar mereneh seketika sehingga ikan masak.
rasa

1 ulasan:

  1. Excellent post. I was checking continuously this
    blog and I am impressed! Extremely helpful information specifically the last part :
    ) I care for such information much. I was seeking this particular
    info for a long time. Thank you and best of luck.

    my blog post 안마
    (jk)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...